Allergeninfo

De nieuwe Europese etiketteringswet gaat vanaf 13 december 2014 in. De vermelding van de 14 verplichte allergenen zoals glutenbevattende granen, eieren en noten wordt op deze manier duidelijker en overzichtelijker. Daarnaast gaat deze wetgeving verder dan alleen het etiket van verpakte producten, want ook horecagelegenheden moeten allergeen-informatie beschikbaar hebben.

Hieronder een overzicht van de 14 voedselallergenen welke moeten worden vermeld:

  • Gluten

    gluten icon

    Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Voorbeelden van glutenhoudende granen zijn tarwe, kamut, spelt, gerst en rogge. Gluten geven elasticiteit aan de producten die van het meel gemaakt worden. Hoe meer gluten het meel bevat, des te steviger het product wordt.

  • Pinda

    pinda icon

    Pinda’s vallen niet onder de categorie noten, maar behoren tot de groep peulvruchten. Een minimale hoeveelheid pinda kan bij sommige mensen met een pinda-allergie, al tot zeer ernstige reacties leiden.

  • Soja

    soja icon

    Soja behoort tot de peulvruchten. Sojabonen zijn rijk aan goed bruikbare eiwitten. Soja wordt in de voedingsmiddelenindustrie veel gebruikt als structuurverbeteraar, emulgator en als vulling.

  • Vis

    vis icon

    Vis is een onderdeel van gezonde voeding. Toch zijn de eiwitten van vis één van de meest voorkomende oorzaken van voedselallergie. Iemand met visallergie groeit daar meestal niet meer overheen.

  • Weekdieren

    weekdieren icon

    Voorbeelden van weekdieren zijn mosselen, oesters, inktvissen en slakken. Wie een weekdierallergie heeft, reageert vaak ook op schaaldieren.

  • Sezamzaad

    sezamzaad icon

    Het gebruik van sesamzaad is in de afgelopen jaren sterk toegenomen.Sesamzaad wordt gebruikt ter verfijning van brood en gebak en voor het kruiden van gerechten. Ook wordt sesampasta en sesamolie uit de zaadjes gemaakt.

  • Sulfiet

    sulfiet icon

    Sulfiet komt van nature in bepaalde producten voor, maar kan ook aan producten worden toegevoegd als conserveermiddel (E220 – E228). Het zorgt ervoor dat vlees en fruit niet bruin kleurt. Sulfiet geeft geen allergische reactie, maar een intolerantiereactie. Als er meer dan 10 mg sulfiet per kg of 10 mg per liter in een product zit, is het verplicht om sulfiet als allergeen te vermelden.

  • Lupine

    Lupine icon

    Lupine wordt de laatste jaren vaak gebruikt in producten omdat het een goedkoop product is. De voedingsmiddelenindustrie ziet lupinemeel als goed alternatief voor sojameel. Lupine is net zoals de pinda lid van de vlinderbloemenfamilie. Vaak hebben mensen met een lupine-allergie ook antistoffen tegen pinda's in hun bloed.

  • Noten

    noten icon

    Er bestaan veel verschillende soorten noten. Noten behoren tot volwaardige vleesvervangers. Het zijn de vruchten van bomen.

  • Melk (inl. Lactose)

    melk icon

    Zuivel past in een gezonde voeding. Koemelk-allergie is echter de meest voorkomende voedselallergie.

  • Schaaldieren

    schaaldieren icon

    Schaaldieren, zoals krab en garnalen, behoren niet tot de vissen. Wie een schaaldierallergie heeft, reageert vaak ook op weekdieren.

  • Mosterd

    mosterd icon

    Mosterd wordt onder andere gemaakt uit mosterdzaden. Mosterdzaad wordt veel gebruikt in smaakmakers en sauzen.

  • Ei

    ei icon

    Eieren worden verwerkt in heel veel producten. Kippeneieren zijn de meest gebruikte soorten eieren. Kippenei-eiwit kan hierbij allergische reacties veroorzaken.

  • Selderij

    selderij icon

    Selderij is een groente die deel uitmaakt van de Schermbloemenfamilie. Allergie voor selderij komt relatief veel voor bij mensen met voedselallergie.