Allergeninfo
De nieuwe Europese etiketteringswet gaat vanaf 13 december 2014 in. De vermelding van de 14 verplichte allergenen zoals glutenbevattende granen, eieren en noten wordt op deze manier duidelijker en overzichtelijker. Daarnaast gaat deze wetgeving verder dan alleen het etiket van verpakte producten, want ook horecagelegenheden moeten allergeen-informatie beschikbaar hebben.
Hieronder een overzicht van de 14 voedselallergenen welke moeten worden vermeld:
-
Gluten
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Voorbeelden van glutenhoudende granen zijn tarwe, kamut, spelt, gerst en rogge. Gluten geven elasticiteit aan de producten die van het meel gemaakt worden. Hoe meer gluten het meel bevat, des te steviger het product wordt.
-
Pinda
Pinda’s vallen niet onder de categorie noten, maar behoren tot de groep peulvruchten. Een minimale hoeveelheid pinda kan bij sommige mensen met een pinda-allergie, al tot zeer ernstige reacties leiden.
-
Soja
Soja behoort tot de peulvruchten. Sojabonen zijn rijk aan goed bruikbare eiwitten. Soja wordt in de voedingsmiddelenindustrie veel gebruikt als structuurverbeteraar, emulgator en als vulling.
-
Vis
Vis is een onderdeel van gezonde voeding. Toch zijn de eiwitten van vis één van de meest voorkomende oorzaken van voedselallergie. Iemand met visallergie groeit daar meestal niet meer overheen.
-
Weekdieren
Voorbeelden van weekdieren zijn mosselen, oesters, inktvissen en slakken. Wie een weekdierallergie heeft, reageert vaak ook op schaaldieren.
-
Sezamzaad
Het gebruik van sesamzaad is in de afgelopen jaren sterk toegenomen.Sesamzaad wordt gebruikt ter verfijning van brood en gebak en voor het kruiden van gerechten. Ook wordt sesampasta en sesamolie uit de zaadjes gemaakt.
-
Sulfiet
Sulfiet komt van nature in bepaalde producten voor, maar kan ook aan producten worden toegevoegd als conserveermiddel (E220 – E228). Het zorgt ervoor dat vlees en fruit niet bruin kleurt. Sulfiet geeft geen allergische reactie, maar een intolerantiereactie. Als er meer dan 10 mg sulfiet per kg of 10 mg per liter in een product zit, is het verplicht om sulfiet als allergeen te vermelden.
-
Lupine
Lupine wordt de laatste jaren vaak gebruikt in producten omdat het een goedkoop product is. De voedingsmiddelenindustrie ziet lupinemeel als goed alternatief voor sojameel. Lupine is net zoals de pinda lid van de vlinderbloemenfamilie. Vaak hebben mensen met een lupine-allergie ook antistoffen tegen pinda's in hun bloed.
-
Noten
Er bestaan veel verschillende soorten noten. Noten behoren tot volwaardige vleesvervangers. Het zijn de vruchten van bomen.
-
Melk (inl. Lactose)
Zuivel past in een gezonde voeding. Koemelk-allergie is echter de meest voorkomende voedselallergie.
-
Schaaldieren
Schaaldieren, zoals krab en garnalen, behoren niet tot de vissen. Wie een schaaldierallergie heeft, reageert vaak ook op weekdieren.
-
Mosterd
Mosterd wordt onder andere gemaakt uit mosterdzaden. Mosterdzaad wordt veel gebruikt in smaakmakers en sauzen.
-
Ei
Eieren worden verwerkt in heel veel producten. Kippeneieren zijn de meest gebruikte soorten eieren. Kippenei-eiwit kan hierbij allergische reacties veroorzaken.
-
Selderij
Selderij is een groente die deel uitmaakt van de Schermbloemenfamilie. Allergie voor selderij komt relatief veel voor bij mensen met voedselallergie.